O tradycyjnej australijskej kuchni (a właściwie jej braku)

No więc załóżmy, że pofatygowałeś się na drugi koniec świata, do Australii. Chcesz zobaczyć ten ciekawy kraj, poznać trochę jego kulturę, no i może zjeść coś tradycyjnego. No właśnie – coś tradycyjnego do jedzenia… Hmmm, nie ma czegoś takiego. Bardzo długo główkowałam nad tym, jakie potrawy można uznać za tradycyjnie australijskie. I poza jedną oczywistością – o której za moment – nic nie udało mi się wymyśleć. Może coś z kuchni aborygeńskiej? Problem w tym, że nie ma właściwie czegoś takiego jak tradycyjna kuchnia aborygeńska. To znaczy taka kuchnia istnieje, ale składa się z robali, jaszczurek, kangurów i różnej roślinności przyrządzanej nad ogniem bez żadnych przypraw. Więc chyba odpada… Tym bardziej, że takie dania są nie do kupienia. Trzeba sobie samemu złapać…

No a jeśli by przestudiować menu restauracji serwujących tzw. Australian modern cuisine (czyli współczesną kuchnię australijską) to okaże się, że dostępne są tam dania typu stek, burger, grilowana ryba, owoce morza, wszystko oczywiście z frytkami, ewentualnie jakaś sałatka z kurczakiem czy dynią. Tyle w tych daniach australijskości co w bigosie włoskości. Niemniej jednak są bardzo smaczne :)

No ale wspomniałam wcześniej, że istnieje jedno danie, które można uznać za typowo australijskie.  Chodzi oczywiście o meat pie, co można przetłumaczyć na ciacho z mięsiem. To coś co wygląda jak mała babka z kruchego ciasta w środku wypełniona gęstym gulaszem lub mielona wołowina. Obecnie pie można kupić w wielu innych wariacjach (z kurczakiem, z curry, z ziemniakami itp), ale wersja z wołowiną jest bardziej australijska. Pie jest nie do dostania w restauracjach, można go kupić tylko w piekarniach, pie shops (specjalnistycznych sklepach z tymi ciachami) oraz w pubach, gdzie często serwowany jest z frytkami, polany gęstym sosem (takim jak z pieczeni). Całoś wygląda mniej więcej tak:

Więcej o meat pie tutaj.

Reklamy

Komentarze 2

  1. Nie zgodze sie z Toba co do wspolczesnej kuchni australijskiej. Uwazam ze jest ona jedna z najbardziej rozwinietych i roznorodnych , glownie ze wzgledu na dostepnosc olbrzymiego wachlarza skladnikow.

    Wspolczesna kuchnia australijska to synteza wielu innych kuchni z roznych stron swiata, bedaca rezultatem bardzo zroznicowanego skladu australijskiego spoleczenstwa.

    Polecam przejrzenie jakiejs dobrej australijskij ksiazki kucharskiej np Margaret Fulton albo obejrzenie jakiejs serii w TV o gotowaniu australijskim np Cook and the Chef albo moje ulubione Surfing the Menu.

    Albo odwiedzenie paru dobrych restauracji. Dobre to takie co nei serwuja meat pie z groszkiem i frytkami ;)

    Moim zdaniem np kuchnia polska jest nudna i pozbawiona wyobrazni, serwujaca nadmiernie przerabiane skladniki wsrod ktorych prym wioda wieprzowina, kapusta i ziemniaki, posypane nacia pietruszki. Bardziej ciekawe rzeczy zostaly zapozyczone z kuchni krajow osciennych lub roznych kuchni etnicznych np zydowskiej.

  2. Natknęliśmy się na mrożonego meat pie w nowozelandzkich supermarketach. Dobrze wiedzieć, że to typowa potrawa australijska ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: